8 besplatnih resursa za poboljšanje Vaše web stranice

Imate web stranicu za koju mislite da bi mogla funkcionirati bolje? Donosimo Vam 8 besplatnih alata koje možete koristiti bez znanja o programiranju kako bi našli i popravili stvari na Vašoj web stranici.

Alati za analizu i unaprijeđenje web stranice

 

1. HasCheck

HasCheck, za poznavatelje Hašek, je popularni alat za provjeru ispravnosti teksta. S njim možete pronaći gramatičke pogreške u bilo kojem tekstu, a radi na hrvatskom i na engleskom. Najjednostavniji način za provjeru teksta je da ga zalijepite u okvir, no možete analizirati kompletni sadržaj željene web stranice jednostavnim unosom njene adrese. HasCheck je dostupan na https://hacheck.tel.fer.hr.

 

2. SeoSiteCheckup

SeoSiteCheckup je alat koji će napraviti analizu Vaše web stranice i istaknuti njene prednosti i nedostatke u pogledu optimizacije za tražilice. Sve što trebate je unijeti link Vaše web stranice i kliknuti gumb "Checkup" i pričekati rezultate. Analizirat će se svi aspekti stranice - općeniti faktori optimizacije za tražilice, brzina učitavanja, sigurnost, prilagođenost stranice mobilnim uređajima i napredne SEO postavke. Rezultate možete poslati na mail ili spremiti kao pdf. Imajte na umu da s ovim alatom možete analizirati najviše jednu stranicu dnevno - za više od toga ipak ćete morati kupiti plaćeno članstvo.
Alat je dostupan na http://seositecheckup.com.

 

3. Broken Link Checker

Neispravni linkovi prvi su znak da stranica nije održavana. Osim korisnika, neispravne linkove detektirat će i tražilice prilikom indeksiranja sadržaja i sniziti rang Vaše stranice u rezultatima pretraživanja. Na kompleksnijim stranicama s puno sadržaja teško je pronaći neispravne linkove, no za to postoje razni besplatni alati. Jedan od njih je BrokenLinkCheck.com gdje morate samo unijeti adresu Vaše web stranice i kliknuti gumb za izvršenje. Alat će Vam javiti neispravne linkove, a na Vama je da ih popravite.

 

4. Google Search Console (Webmaster Tools)

Google Search Console, odnosno bivši Webmaster Tools alat je koji bi svaki vlasnik web stranice trebao koristiti. Povezivanje stranice i Google Search Consolea je brzo i jednostavno - samo uploadajte malenu html datoteku na Vaš server i potvrdite. Postoje i alternativne metode poput ubacivanja koda u početnu stranicu. Jednom kad se povežete kroz Google Search Console imat ćete pristup statistikama posjećenosti Vaše stranice preko Googlea, koje ključne riječi dovode najviše, a koje najmanje posjetitelja za Vašu web stranicu, koje stranice imaju povratne veze na Vašu, je li Vaša stranica prilagođena mobilnim uređajima, na koje je greške Google naišao prilikom indeksiranja Vaše stranice (i kako ih ukloniti) i još više. Alatu možete pristupiti na https://www.google.com/webmasters/tools, a sve što Vam treba besplatni je Google račun.

 

5. Mobile/RWD Tester Plugin

Za korisnike Google Chromea postoji jedan vrlo koristan dodatak - Mobile/Responsive Web Design Tester. Naći ćete ga u Chrome WebStoreu i besplatan je. Nakon instalacije u Vašem pregledniku pojavit će se mala ikona. Klikom na nju možete birati rezoluciju u kojoj želite prikazati stranicu koju trenutno pregledavate. Na ovaj način možete brzo provjeriti kako Vaša stranica izgleda na različitim predefiniranim uređajima i njihovim rezolucijama. Dodatak možete pronaći na https://chrome.google.com/webstore/detail/mobileresponsive-web-desi/elmekokodcohlommfikpmojheggnbelo.

 

6. Google PageSpeed Insights

PageSpeed Insights testira performanse i brzinu Vaše stranice za mobilne uređaje i desktop računala. Brzina učitavanja stranice vrlo je važna stavka koja utječe na iskustvo korisnika, a ovaj alat će identificirati probleme i dati smjernice za njihovo otklanjanje. Alat možete koristiti na https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/.

 

7. PixaBay i FreePik

Dobra grafika važna je za svaku internetsku stranicu, stoga je izvor besplatnih fotografija važan za svakog urednika. Ove dvije stranice - pixabay.com i freepik.com su resursi gdje možete naći besplatne grafike u visokoj rezoluciji. Osim fotografija, pronaći ćete i vektorske datoteke, video zapise, ikone i još više.

 

8. Piktochart

Dok je dobra grafika važna za vizualni identitet stranice, članci i korisne informacije važne su za promociju stranice. Koristan članak magnet je za dijeljenje na društvenim mrežama, a bolje od njega dijele se grafički prikazi podataka ili tzv. infografike. Infografika je slika koja jasno prikazuje statističke podatke obrađene u Vašem članku, a jedan od alata s kojima možete napraviti dobre infografike je i piktochart.com. Iako je besplatan, za korištenje se trebate registrirati. S besplatnim računom moći ćete kreirati neograničen broj grafika, no ako želite koristiti vlastite fotografije ili kreirane infografike izvoziti u PDF morat ćete platititi lite ili pro račun.

 

Jeste već isprobali alate? Ako se ne snalazite javite nam se na info(a)estart.com.hr i napravit ćemo Vam besplatnu analizu Vaše web stranice i navesti što možemo učiniti da bi ju poboljšali!

Kategorije: web dizajn, izrada web stranica

Ključne riječi: alati, web stranica, poboljšanje stranice, održavanje web stranice, analiza web stranice, izrada web stranica